Onkel Oskar

Onkel Oskar en en komedie/familiefilm som hadde kinolansering i Norge i 1997. Settingen i filmen er Råkvåg, et lite trøndersk bygdesamfunn, og handlingen foregår på 1970-tallet en gang. Det er de burleske og humoristiske fortellingene om sauebonde og ungkar "Onkel Oskar" av Torvald Sund som her er overført til film. Filmen har en bevisst lokal særegenhet i fortellermåte, skuespillerne er for det meste lokalt forankret, og det er en usminket lokal dialekt som brukes. Figuren Onkel Oskar har kultstatus i Trøndelag, og både bøker og film har nådd fram til et bredt publikum i Trøndelag/Midt-Norge. Entusiaster har i all ettertid etterspurt DVD-utgivelsen av Onkel Oskar, og jevnlig ringer eller mailer folk som uttrykker sin uforbeholdne glede over denne filmen. Filmen når fram til et publikums-segment utover de vante kinogjengere; den appellerer like sterkt til smårollinger som til oldinger.

Det er noe tilforlatelig og lett gjenkjenbart med denne Onkel Oskar som i beste mening utøver autoritær barneoppdragelse på den 11årige "Guten", fortelleren i filmen, samt gjør kur til mora til gutten. Onkel Oskar er blitt godtatt som uttrykk for den folkelige trønderske fortellermåten, og er en del av den kulturelle identiteten i de trønderske småsamfunn.

Onkel Oskar gikk på kino i 1997. Den har vært jevnlig vist på Tysk TV. Terrengløpet - som del av "Onkel Oskar" har vært vist på Nederlandsk og Polsk TV. "Onkel Oskar" fikk diplom ved Kortfilmfestivalen Grimstad og har vært vist ved en rekke festivaler; Nordisk Panorama, filmfestivaler i Egypt, India, bl.a.