Carl Størmer og hans detektivkamera

Carl Størmer (1872-1957) er en av Norges pionerfotografer. Han er kjent som astronom og matematiker og blir benevnt som «Nordlysfotografen» i historiebøkene. Hans bedrift var som den første å konstruere et kamera som fanget nordlyset.

Men det er en annen av hans fotografiske bedrifter som er utgangspunkt for denne filmen: Den unge studenten Carl Størmer gikk i tre år, fra 1893 til 1896, rundt i Kristiania (Oslo) med sitt detektivkamera og tok bilder av folk, upåaktet. Gjennom disse bildene møter vi folk i deres naturlighet; uten at de forstiller seg, legger ansiktene i folder. Det utgjør en himmelvid forskjell fra det oppstilte gravalvorlige poserende som preger fotos fra denne tiden. Størmer fanger situasjoner, -møter, -reaksjoner – og blikk. Det gir et innblikk i – og en nærhet til en «en svunnen tid», en virkelighet som forlengst er borte, og som vi ikke ante at vi kunne få ta del i på denne måten.

Carl Størmer og hans detektivkamera er en poetisk dokumentarfilm. Den personlige kommentaren som ledsager bildene er fabulerende: Hvorfor gjorde Størmer dette? Hvilken lidenskap og energi var det som drev ham? Samtidig lærer den oss om byen og tilblivelsen av det moderne Kristiania på slutten av 1800-tallet – og også noe om folkene som vandret der. Den filmatiske behandlingen av stoffet gjør at byen og menneskene blir levende igjen, og det gir en forunderlig opplevelse. En publikummer beskrev det som «plutselig å befinne seg på baksiden av et av Edvard Munchs malerier».

«Carl Størmer og hans detektivkamera» har vært invitert til og vist ved utallige filmfestivaler i Norge og utenlands, blant annet Kort- og Dokumnetarfilmfestivalen i Grimstad, Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim, ellers festivaler i Montreal, Canada og Melbourne, Australia, Den er plukket ut til å være med på flere kolleksjoner/antalogier over kunstfilmer.. bl. a. i Canada og England..

Dokumentarfilm 22min
Genre/Tags: Kulturhistorisk, poetisk, fotohistorie, portrett, filosofisk, kunst.
Manus: Evald Otterstad
Kommentarstemme: Terje Strømdal,
Klipp: Evald Otterstad/ Ingeranna Krohn-Nydal
Regi: Evald Otterstad
Produksjonsår: 2009